Naast initiatieven van de gemeente en provincie kunt u natuurlijk ook zelf aan de slag. Een verbetering van de leefomgeving van plant en dier is eigenlijk heel gemakkelijk te realiseren!

Voorkom zwerfafval

Eigenlijk is iedereen het erover eens: zwerfafval kan echt niet meer. Nu kan er weleens iets aan de aandacht ontsnappen, maar let extra goed op zwerfvuil in uw omgeving. Dieren zien dit namelijk als voedsel, met alle gevolgen van dien.

Plant een boom

Er kan wel 7 °C temperatuurverschil zitten tussen een bestraat en een begroeid terrein. Bomen zorgen niet alleen voor heerlijke natuurlijke schaduw en een mooie groene tuin, maar geven vogels ook dekking, voedsel en broedgelegenheid.

Gebruik papier en karton selectief

Er zijn steeds meer mogelijkheden om te besparen op papier en karton. Denk na voor u print en help zowel de natuur als plaatselijke verenigingen door oud papier mee te geven bij inzamelingen.

Super praktisch: de begroeide gevel

Een kleine tuin of weinig ruimte voor groen door verharding en bestrating? Geen enkel probleem, gevelgroen is de oplossing! Met een smalle strook langs de verharding kunt u al een schitterende groene gevel realiseren. Eenvoudig te onderhouden en vogels zijn er gek op.

Let op lichtvervuiling

U hebt waarschijnlijk verlichting rondom uw huis of in uw tuin. Maar wist u dat dit voor veel dieren lichtvervuiling is? Ze zien hierdoor hun prooi niet goed en andere dieren worden juist in hun slaap gestoord. Selectief lichtgebruik, minder en toch veilig, is goed voor de dieren maar natuurlijk ook voor uw portemonnee. Dit geldt overigens ook voor het gebruik van water en elektriciteit.

Weleens aan een composthoop gedacht?

Iets uit het verleden denkt u? Juist heel praktisch, natuurlijk en kostenbesparend. Niets zo handig als uw eigen compost voor uw eigen tuin. En zeer rijk aan insecten, wormen en kevers, die op hun beurt weer voedsel zijn voor vogels.

Bijvoeren mag gerust

Niet iedere winter is even streng, maar juist als het koud is kunnen dieren een helpende hand goed gebruiken. Misschien bent u thuis niet anders gewend. Maar ook rondom uw werk kunnen dieren soms moeilijk voedsel te vinden. Help ze met een voedertafel of drinkwaterbak, dan kunt u allerlei vogelsoorten van dichtbij bekijken en zijn de nestkasten in het voorjaar weer prachtig bezet.

Interesse

Interesse in het project, meld je hier aan voor één van de vele mogelijkheden Klik op de button van uw gemeente om u aan te melden.
AANMELDEN SCHIJNDEL AANMELDEN OSS AANMELDEN TILBURG AANMELDEN 'S-HERTOGENBOSCH AANMELDEN BREDA
NIEUWSBRIEF ARCHIEF