27 maart 2023

Bijenhotelletjes maken in de klas

bijenhotelletje

Met oude koffiekopjes van thuis, aangevuld met exemplaren van de kringloop, gingen de kinderen van basisschool De Hofstee en De Springplank uit Etten-Leur aan de slag. Onder leiding van Eva, van het project Natuur in de Wijk, werden bijenhotelletjes gemaakt in de kleutergroepen. 

Onderin de kopjes kwam natuurlijke klei. Daarop een laagje houtsnippers en als laatste werden er stukjes bamboe ingestoken.  De kinderen waren heel enthousiast en konden niet wachten om hun hotelletje thuis op te hangen in de tuin of op het balkon. 

Waarom bijenhotelletjes?
Bijen zijn onmisbaar. Zonder bijen geen lekkere appels, peren of erwtjes. Veruit het grootste gedeelte van de bestuiving van fruitbomen, gewassen en bloemen in Nederland gebeurt door wilde bijen. En juist met die soort gaat het niet goed. De helft van de in totaal 358 soorten is bedreigd. Waar ze vroeger makkelijk in gaatjes en kieren in de huizen hun eitjes konden leggen, is dat door de hermetisch afgesloten en afgekitte (nieuwbouw)huizen van tegenwoordig een stuk moeilijker geworden. Juist daarom is een bijenhotel van onschatbare waarde voor wilde bijen.

Het hotel moet opgehangen worden op een zonnige plek, op het zuiden gericht, want bijen houden van warmte. Hier kunnen ze rustig hun eitjes leggen, veilig in een staafje bamboe. Ze stoppen stuifmeel bij de eitjes (en zorgen voor bestuiving!), zodat de kleine bijtjes straks te eten hebben. Dan metselen ze het gaatje vakkundig dicht. De kinderen kunnen dit proces vanaf nu van dichtbij volgen, want de wilde solitaire bijen die gebruikmaken van zo’n hotelletje zijn volledig vredelievend. In tegenstelling tot honingbijen, zullen ze niet steken. Voorjaar 2024 zullen de jonge bijtjes zich uit hun ‘kraamkamers’ een weg naar buiten knabbelen en kan de hele cyclus weer van voren af aan beginnen.

Bijenhotelletje
Bijenhotelletje
© Orbis natuur | landschap | klimaat