25 april 2021

Natuur in de Wijk ondersteunt groene burgerinitiatieven

perenveld

Deelnemers enthousiast

Het is dinsdagochtend begin april en we staan op een veldje aan De Drossaard in Oirschot dat nog witte sporen vertoond van de sneeuwbui die zojuist is gevallen. Samen met Ivo en Thijs van de gemeente Oirschot luisteren we naar de ideeën van Ansje. Ansje woont vlakbij dit veldje en heeft bij Natuur in de Wijk een verzoek ingediend om het veld mooier aan te kleden met verschillende soorten planten voor meer biodiversiteit.  

Het zogeheten ‘perenveldje’ bestaat momenteel hoofdzakelijk uit gras, bosschages aan de zijkanten en in het midden verschillende perenbomen. Een aantal van deze perenbomen zijn een overblijfsel van een oude boomgaard meer dan 75 jaar geleden. Ansje vertelt dat het perenveldje veel potentie heeft en dat ze het graag al enkele jaren terug had willen aanpakken toen de hele wijk werd opgeknapt. Helaas was daar destijds geen budget voor. Toen in Oirschot het project Natuur in de Wijk van start ging en we burgers opriepen hieraan deel te nemen, pakte Ansje haar kans en droeg het perenveldje voor.

Dat Ansje veel liefde heeft voor de natuur en het groen in haar omgeving, wordt me die ochtend wel duidelijk. “Die interesse zit er eigenlijk al van jongs af aan in”, vertelt Ansje. “Ik ben opgegroeid in een groene omgeving bij paleis het Loo, in mijn tijd als juf was ik degene die de schooltuin bijhield en later in de tropen waar ik jaren heb gewoond en gewerkt leefde ik echt in en met de natuur”.  Nadat het perenveldje niet werd meegenomen tijdens de wijkrenovatie, ging de altijd optimistische Ansje gewoon zelf aan de slag met een paar buurtgenoten. Via zogeheten ‘guerrilla gardening’ heeft ze kleine vakjes groen aangebracht in de straat en ook in de randen van de bosschages bij het veldje pootte ze zelf diverse planten om de biodiversiteit te vergroten.

Volgens haar kan het stedelijk gebied hier en daar wel wat meer groen en variatie gebruiken. Ze is dan ook blij dat er steeds meer aandacht komt voor groen via projecten zoals Natuur in de Wijk. “Als we met z’n allen iets duurzaams planten, zoals een inheemse plant of boom, dan zijn we al een heel eind” aldus Ansje. Ze benadrukt dat het hebben van biodiversiteit niet alleen mooi maar ook erg belangrijk is voor onder andere eetbare vruchten. “‘Om die te krijgen hebben we insecten nodig voor de bestuiving. Als die er niet meer zijn, zullen we zelf met een penseel langs planten moeten gaan en dat is iets wat ik niet echt zie zitten”.

Wat betreft het perenveldje. Daarover waren we die dinsdagochtend snel uit! We gaan er een mooi veld van maken dat geschikt is voor insecten zoals bijen en vlinders en voor vogels. Vanuit het project Natuur in de Wijk stellen we speciaal bloemenzaadmengsel, besdragende struiken en een groot insectenhotel beschikbaar. De gemeente vult dit aan met een paar perenbomen van oude rassen. Dit najaar gaan we in samenwerking met de gemeente en een aantal omwonenden starten met de aanleg hiervan. Hopelijk kunnen we dan over een jaar genieten van een kleurrijk, zoemend en tjilpend perenveldje!  

Perenveldje
© Orbis natuur | landschap | klimaat