19 juli 2022

Dieren bekijken en beluisteren met Natuurbalans

vleermuis

Het blijft altijd spannend of je dieren gaat zien als je een excursie houdt. Op donderdag 7 juli namen werknemers van Natuurbalans geïnteresseerden mee voor een avondwandeling. Dat deden ze in vier gemeenten: Boxtel, Heeze-Leende, Hilvarenbeek en Oirschot. En gelukkig, de gierzwaluwen en vleermuizen lieten zich spotten!

In Boxtel hield Natuur in de Wijk eerder al een gierzwaluwexcursie en -lezing. Daarom stond de avondexcursie hier in het teken van vleermuizen. De route die vooraf bedacht was pakte goed uit: de gewone dwergvleermuizen waren goed waar te nemen. Om te bepalen om welke soort vleermuis het gaat, wordt gebruik gemaakt van batdetectors. Dit zijn apparaatjes waarmee je de geluiden van vleermuizen kunt opvangen. Vleermuizen stoten korte klikjes uit. Deze weerkaatsen tegen bijvoorbeeld een insect. Het geluid kaatst terug en wordt opgevangen door de vleermuis. Die kan door deze sonar bepalen dat het een insect is. Door de frequentie van de geluidjes (kilohertz) kun je via de batdetector weten welke soort vleermuis er vliegt.

In Oirschot was het omgekeerde het geval: hier was eerder een vleermuisexcursie geweest, dus nu was het de beurt aan de gierzwaluw. De meeste deelnemers hadden thuis ook (nest)kasten van Natuur in de Wijk aan de gevel hangen. Aan het begin van de avond vlogen de gierzwaluwen nog hoog, maar na een tijdje waren ze beter te zien. Hoe hoog de vogels vliegen is onder andere afhankelijk van hoe hoog de meeste insecten op dat moment vliegen. Die vangen ze namelijk tot wel 15.000 op een dag! Men zag vier diertjes invliegen; tussen de dakpannen en in het hout boven de dakkapel.

Ook in Hilvarenbeek zagen de deelnemers vier gierzwaluwen invliegen, in vier huizen op rij! Aan de watergang nabij de sportvelden troffen ze vooral dwergvleermuizen aan en een enkele laatvlieger. De medewerkers van Natuurbalans gaven veel informatie en beantwoordden de vragen van deelnemers.

In Heeze ten slotte liep een flinke club mee op zoek naar gierzwaluwen en vleermuizen. Eén stel had een nestkast opgehangen en meteen al een broedpaar gierzwaluwen kunnen verwelkomen. Anderen hadden hun kasten al langer hangen maar daar zat nog niks in. Middels geluiden kun je proberen de vogels naar de nestkast te lokken. In een recent gerenoveerde wijk in Heeze hangen aan veel kopse gevels kasten. Hier zagen de deelnemers verschillende laagvliegende gierzwaluwen, die de nieuwe kasten in- en uitvlogen. Op een met oude bomen omgeven veldje hoorden ze later op de avond meerdere vleermuizen.

Al met al waren de avondexcursies een succes. Waarvoor dank aan de mensen van Natuurbalans!

gierzwaluw
© Orbis natuur | landschap | klimaat

Natuur in de Wijk wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant.

Provincie Noord-Brabant