20 juli 2021

Geslaagde gierzwaluw excursie Boxtel

excursie gierzwaluw Boxtel

Het is altijd spannend: ga je ze überhaupt zien? Vliegen ze laag? De omstandigheden voor het observeren van gierzwaluwen moeten precies goed zijn. Afgelopen maandagavond hadden we geluk!

Om 19.00 uur verzamelde zich een groep geïnteresseerden op het Breukelsplein. Na een korte introductie door Annemiek van Beek, projectleider Natuur in de Wijk, was het woord aan Ad Sleenhoff. Hij is lid van Natuurwerkgroep Boxtel en weet heel veel over de gierzwaluw.

Hoog boven ons zweven er enkele in het avondzonnetje. Voorwaarde één voor het spotten van gierzwaluwen is lekker weer. Hoe hoog de vogels vliegen is onder andere afhankelijk van hoe hoog de meeste insecten op dat moment vliegen. Die vangen ze namelijk tot wel 15.000 op een dag! In een splitsecond zien ze of een insect een angel heeft (laten vliegen) of niet (happen maar).

Al lopend door de straten van Boxtel horen we allerlei weetjes over deze bijzondere vogels. Wist je bijvoorbeeld dat gierzwaluwen geen zwaluwen zijn? Ze behoren tot de orde gierzwaluwen. Ze vliegen vanuit zuidelijk Afrika 7.000 kilometer om in Europa te broeden. Bij de geboorte wegen de jongen maar 3 gram. Door de voedselballen die de ouders ze voeren loopt dat in een dag of 10 op tot 25 gram. In een voedselbal zitten dan ook honderden insecten en een ouderpaar kan er zo’n 40 op een dag naar het nest brengen.

Inmiddels zijn we aangekomen in de Hertogenstraat. En hier zien we de gierzwaluwen in actie. Ze vliegen in groepjes keihard laag over en schreeuwen hun typerende ‘schrie-schrie’. Volgens Ad zijn dit jonge vogels, echte branieschoppers. Het is een spectaculair gezicht. De foto van de gierzwaluwen is gemaakt door M. Roelofs.

We zien ook enkele vogels verdwijnen onder de dakgoot. En we bekijken waar nestkasten hangen. Natuurwerkgroep Boxtel heeft goed in kaart gebracht waar gierzwaluwennesten zitten in Boxtel. Het is belangrijk dat er voldoende nestgelegenheid is voor deze bijzondere vogels, want ze zijn hiervoor compleet afhankelijk van de mens. Omdat (nieuwe) huizen nauwelijks gaatjes en kiertjes hebben waar ze hun nest kunnen maken, is het van belang dat er nestkasten gehangen worden. In Boxtel zijn er door het project Natuur in de Wijk inmiddels 75 gierzwaluwkasten bijgekomen. Middels geluiden kun je proberen de vogels naar de nestkast te lokken. Meer informatie hierover vind je hier.

Er was een maximum aantal mensen dat mee kon doen aan deze excursie. Heb je de excursie (daardoor) gemist? Niet getreurd! In het najaar organiseren wij samen met Natuurwerkgroep Boxtel een lezing over de gierzwaluw. Meer informatie hierover volgt te zijner tijd.

excursie gierzwaluw Boxtel
© Orbis natuur | landschap | klimaat