20 december 2021

Grote bijenhotels geplaatst in Hilvarenbeek

bijenhotel Hilvarenbeek

Nestgelegenheid van groot belang.

De gemeente Hilvarenbeek is op vrijdag 17 december verrijkt met drie grote bijenhotels. Nestgelegenheid en voedsel voor de wilde bijen zijn namelijk van groot belang. Ongeveer de helft van de 358 soorten wilde bijen die in Nederland voorkomen wordt in hun voortbestaan bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Ongeveer 80% van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door wilde bijen en andere bestuivende insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons eten.

De grote bijenhotels, geplaatst op het binnenplaatsje aan de Wouwerdries, in het parkje aan de Zuiderbeek en nabij basisschool Sint Willibrordus, bieden een veilige nest-, rust- en overwinteringsplaats. De stevige hotels hebben ‘kamers’ van holle bamboestengels en houten blokken met gaatjes. Deze gaatjes zijn in de vaak goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig niet meer te vinden. Vandaar dat een hotel grote waarde heeft voor bijen. Speciaal voor metselbijen is er ook leem toegevoegd. Dit gebruiken zij, samen met speeksel en water, als bouwmateriaal voor hun nesten.

De kinderen van basisschool Sint Willibrordus in Diessen kunnen het wonderlijke leven van de bijen binnenkort van dichtbij bekijken. Eigenlijk stond er een buitencollege gepland, direct na de plaatsing van het hotel bij school. Dit kon niet doorgaan, omdat de kerstviering een week naar voren werd gehaald. Op een later moment zal dit nog worden ingehaald en kunnen de kinderen alle vragen die ze hebben afvuren op onze specialist van bijenhotels.

Bijenhotel Diessen
bijenhotel Hilvarenbeek
© Orbis natuur | landschap | klimaat

Natuur in de Wijk wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant.

Provincie Noord-Brabant