Over het project

Ruim de helft van de wereldbevolking woont tegenwoordig in steden. Dat zijn bijna 4 miljard mensen! In Nederland woont zelfs al 70% van de bevolking in steden. Je kan je voorstellen dat het voor deze mensen lastiger is om voldoende binding met de natuur te houden. Natuur in woonwijken is daarom erg belangrijk. Niet alleen voor de mensen, maar ook voor de dieren die er leven.

Een woonwijk is eigenlijk een landschap op zich met hele specifieke kenmerken. Dit versnipperde landschap wordt over het algemeen gekenmerkt door een lage leefgebiedkwaliteit voor plant en dier, maar het heeft ook specifieke voordelen. Zo is een stedelijke omgeving de ideale omgeving voor soorten die graag in of rondom bebouwing leven, zoals de huismus, gierzwaluw en diverse vleermuissoorten.

Natuur in de Wijk biedt inwoners van enkele wijken in deelnemende gemeenten de kans om deze soorten een handje te helpen door het kosteloos leveren van nestkasten, beplanting, bloemenzaad en insectenhotels (let op, ophangen/planten moet door deelnemers zelf gebeuren).

Achtergrond

In 2011 heeft de Provincie Noord-Brabant als onderdeel van het leefgebiedenbeleid het beschermingsplan “Uitwerking Leefgebied Stad in Noord-Brabant” opgesteld. Hierin werkt de provincie samen met andere partijen aan de bescherming van bedreigde plant- en diersoorten. Maatregelen voor bedreigde soorten die in hetzelfde type – stedelijk – leefgebied voorkomen, worden gebundeld, zodat bescherming van deze soorten daadkrachtiger en herkenbaarder kan worden opgepakt.

Natuur in de Wijk is al een aantal jaar een succesvol project in diverse gemeenten. Zo zijn er in vier jaar tijd in vijf gemeenten ruim 2000 nestkasten geplaatst en 10.000 stuks bos- en haagplantsoen geplant. Deelnemende gemeenten waren Schijndel, Oss, ’s-Hertogenbosch, Breda en Tilburg. Klik hier voor meer informatie over Natuur in de Wijk 2011-2016.

In 2018 hebben Orbis en Natuurbalans-Limes Divergens de handen ineengeslagen en met succes een nieuw projectvoorstel ingediend bij de provincie Noord-Brabant om een doorstart te maken met Natuur in de Wijk. Sinds dat jaar loopt het project in Bergen op Zoom, Meierijstad en Waalwijk, waar we richting afronding aan het werken zijn.

Medio 2019 zijn deze vier gemeenten aangehaakt: Oirschot, Hilvarenbeek, Heeze-Leende en Boxtel. Gevolgd door Oisterwijk, Bernheze en Gilze en Rijen in 2020 en Eindhoven, Oosterhout en Etten-Leur in 2021.

Bijen2

Om te kijken wat jij kunt doen, raadpleeg het kopje Gemeenten om te zien of jouw gemeente meedoet aan Natuur in de Wijk.

© Orbis natuur | landschap | klimaat

Natuur in de Wijk wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant.

Provincie Noord-Brabant