Zelf aan de slag!

Helemaal enthousiast geworden over het idee van een beetje natuur jouw woonwijk in halen? Wil jij je graag extra inzetten voor de vogels, vleermuizen en insecten of gewoon jouw woonwijk een prettigere leefomgeving maken? Naast de materialen die Natuur in de Wijk tot beschikking heeft, zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kan doen. Een verbetering van de leefomgeving voor jouzelf, plant en dier is eigenlijk heel makkelijk te realiseren!

regenton

Plaats een regenton


De meeste straten en tuinen zijn voor een groot deel verhard. Dit zorgt ervoor dat regenwater steeds slechter de grond in kan trekken. Omdat de verwachting is dat veel regen in korte tijd de komende jaren meer de norm gaat worden, is het van belang om ervoor te zorgen dat onze tuinen en straten daarop voorbereid zijn. De riolen alleen kunnen het vaak niet aan. Het plaatsen van een regenton, zodat het water niet rechtstreeks het riool in stroomt, is een hele goede manier om hieraan bij te dragen. Je kan het water in droge maanden gebruiken om planten water te geven – dat werkt op zijn beurt weer kostenbesparend.

Een groene gevel


Heb je ook wel eens gedacht aan een groene gevel? Het is niet alleen een oplossing als je een kleine tuin hebt of weinig ruimte voor groen, maar ook als je energie wilt besparen. Groen heeft namelijk een isolerende werking. Dat betekend dat jouw huis in de winter warmer blijft en in de zomer juist koeler. Met een smalle strook langs de verharding kan je al een schitterende groene gevel realiseren. Eenvoudig te onderhouden en vogels zijn er ook nog eens gek op.

Gevelbeplanting
sedumdak

Een groen dak


Heb jij een plat of licht hellend dak? Dan is een sedum dak een optie voor jou. Groene daken brengen een hoop voordelen met zich mee. Sedum is nuttig voor de insecten en vergroot de biodiversiteit. Daarnaast heeft het groen, net als op de gevel, een isolerende werking. Heb je ook zonnepanelen op het dak liggen? Met een groen dak verhoog je ook nog eens het rendement van de panelen.

Een composthoop


Iets uit het verleden denk je? Ouderwets, misschien? Dan heb je het mis! Composthopen zijn juist heel praktisch, natuurlijk én kostenbesparend. Niets zo handig als je eigen compost voor gebruik in de tuin om groenten en planten een extra voedzame start te geven. Compost is daarnaast zeer rijk aan insecten, wormen en kevers, die op hun beurt weer voedsel zijn voor vogels.

compost

Plant een boom


Er kan wel 7 graden temperatuurverschil zitten tussen een bestraat en een begroeid terrein. Bomen zorgen niet alleen voor heerlijke natuurlijke schaduw en een mooie groene tuin, maar geven vogels ook dekking, voedsel en broedgelegenheid.

Bijvoeren mag gerust


Niet iedere winter is even streng, maar juist als het koud is kunnen dieren een helpende hand goed gebruiken. Misschien ben je thuis niet anders gewend. Maar ook rondom je werk kunnen dieren soms moeilijk voedsel vinden. Help ze met een voedertafel of drinkwaterbak. Je kan dan niet alleen allerlei vogelsoorten van dichtbij bekijken, maar de kans is ook groter dat de nestkasten in het voorjaar weer bezet zijn.

Let op lichtvervuiling


Je hebt waarschijnlijk verlichting rondom huis of in de tuin. Maar wist je dat dit voor veel dieren lichtvervuiling is? Ze zien hierdoor hun prooi niet goed en andere dieren worden juist in hun slaap gestoord. Selectief lichtgebruik, bijvoorbeeld door middel van bewegingssensoren, is goed voor de dieren maar natuurlijk ook voor je portemonnee.

Voorkom zwerfafval


Eigenlijk is iedereen het erover eens: zwerfafval kan echt niet meer. Nu kan er weleens iets aan de aandacht ontsnappen, maar let extra goed op zwerfvuil in je omgeving. Alleen al je eigen voortuin controleren op rommel helpt! Dieren zien dit namelijk als voedsel, met alle gevolgen van dien.

Gebruik papier, karton en plastic selectief


Er zijn steeds meer mogelijkheden om te besparen op papier en karton. Denk na voor je iets print en help zowel de natuur als plaatselijke verenigingen door oud papier mee te geven bij inzamelingen. Plastic tasjes zijn al helemaal uit den boze: het is heel gemakkelijk om een degelijke stoffen tas of een opvouwbaar kratje aan te schaffen en deze telkens te gebruiken bij het boodschappen doen bijvoorbeeld. Daarnaast is dit ook nog eens goedkoper!

© Orbis natuur | landschap | klimaat