Gierzwaluw, slapen in de lucht

De gierzwaluw is een trekvogel die het overgrote deel van hun leven doorbrengen in de lucht. Niet gek als je weet dat gierzwaluwen overwinteren in midden Afrika. Een enkele reis kan wel 6.000 kilometer zijn. De gierzwaluw verblijft in Nederland om te broeden. Rond eind april komen gierzwaluwen in Nederland aan en begin augustus trekken de dieren al weer naar het zuiden.

De gierzwaluw brengt vrijwel zijn gehele leven door in de lucht. Zelfs slapen doet deze soort zwevend hoog in de lucht. Ze verkeren dan in een soort van sluimerstand en laten zich meevoeren door de wind. De enige reden waarom de gierzwaluw op de grond komt, is voor het krijgen van jongen. En zelfs dat doen ze niet echt op de grond, want de gierzwaluw maakt zijn nest liever hoog in een gebouw. Een nestkast voor de gierzwaluw moet dus hoog hangen en daarnaast moet er nog op enkele dingen worden gelet om ervoor te zorgen dat ze ook echt komen nestelen.

Bekijk de ophanginstructies om ervoor te zorgen dat jij de optimale omstandigheden kan creëren voor de gierzwaluw.

Zwaluw2

Ophanginstructies gierzwaluwkast

  • Hang de nestkast bij voorkeur op aan de schaduwrijke noord- of oostgevel. Dat is de zijde van de woning waar de zon nauwelijks komt. Als de kast namelijk in de volle zon hangt wordt het binnen te warm voor de jongen.
  • Hang de nestkast zo hoog mogelijk op, het liefst onder de dakrand, maar minimaal op 6 meter hoogte.
  • Zorg ervoor dat er op een afstand van tenminste 3 meter niets voor de kast hangt, bijvoorbeeld takken van een boom of kabels. Gierzwaluwen moeten namelijk gemakkelijk naar binnen en naar buiten kunnen vliegen.
  • Kies een locatie waar de kast jarenlang kan blijven hangen, aangezien gierzwaluwen ieder jaar weer terugkeren naar dezelfde nestlocatie.
  • Het is mooi om meerdere kasten bij elkaar te hangen aan je huis of samen met de buren, bijvoorbeeld. Gierzwaluwen broeden namelijk graag bij elkaar in de buurt.
gierzwaluw

Onderhoud

Het schoonmaken van de nestkast is niet nodig, omdat de vogels dat zelf doen. Mocht er om de een of andere reden toch een controle  gewenst zijn, doe dat dan pas vanaf september. Vanaf dan zijn de kasten niet meer in gebruik tot aan de start van het volgende seizoen.

En verder?

  • Gierzwaluwen zorgen in de regel niet tot overlast; de gevels waartegen de nestkasten hangen worden niet vies.
  • Heb geduld, het kan jaren duren voordat gierzwaluwen de nestkast vinden, maar in de tussentijd kan de kast ook door andere soorten worden gebruikt.
  • De ontdekking van de nestkast kan worden versneld door in het voorjaar het geluid van de gierzwaluw af te spelen. Als eenmaal één kast bezet is, is de kans groot dat ook andere nestkasten in de buurt snel door gierzwaluwen worden ontdekt.
gierzwaluw
© Orbis natuur | landschap | klimaat