Afgeronde gemeenten

Wijken in Nederland raken steeds meer versteend. En dat moet anders! Orbis nam het initiatief tot Natuur in de Wijk. Het project liep van 2015 tot 2018 in de gemeenten Breda, 's-Hertogenbosch, Oss, Schijndel en Tilburg. Er werden onder meer nachtelijke excursies georganiseerd ter educatie en flink wat meters hagen en struiken geplant en nestkasten en enkele huiszwaluwtillen geplaatst.

De goede resultaten waren voor Bergen op Zoom, Meierijstad en Waalwijk reden om ook in te stappen, in 2018. De ervaring die we in de eerste versie opdeden namen we mee om het project verder te perfectioneren. Zo werd de looptijd verlengd, nu tot 2023, en waren er wat wisselingen in materialen. 

In Bergen op Zoom deden vier basisscholen enthousiast mee met het project. En er werden 90 gierzwaluwkasten opgehangen aan enkele flats. Meierijstad werd flink vergroend, met ongeveer 7.000 planten/struiken en 3.000 m2 bloemenveld. Ook werden er 165 huismus- en 117 vleermuiskasten gehangen. Gemeente Waalwijk werd verrijkt met 6 grote insectenhotels. En er zijn aan de brandtoren achter het gemeentehuis, met behulp van een hoogwerker, vleermuiskasten opgehangen.

In Boxtel, Heeze-Leende, Oirschot en Hilvarenbeek startten we in 2019 en rondden we het project in 2023 af. Ook hier zijn weer honderden nestkasten, insectenhotels en planten geplaatst, wat de biodiversiteit een impuls heeft gegeven.

Waard- en drachtplanten Zwijsenhof Meierijstad
De brandtoren in Waalwijk

Inmiddels is Natuur in de Wijk een bekend fenomeen; ieder jaar sluiten er gemeenten aan. De teller staat nu op 22. En we tellen graag door..

© Orbis natuur | landschap | klimaat