22 december 2023

Cranendonck goed uit de startblokken

Kers

Afgelopen weken heb je wellicht medewerkers van Orbis zien 'gevels scannen' in Cranendonck. Binnen het kerngebied bekeken zij huis voor huis welke locatie geschikt is voor een gierzwaluw-, bonte vliegenvanger- of vleermuizenkast. Ook bekeken ze waar beplanting zou passen. 

Inmiddels hebben al veel Cranendonckers een bestelling geplaatst voor gratis beplanting en/of kasten. Nog meedoen? Wacht niet te lang met bestellen, want op is op!

Een nieuwe doelsoort van het project is de bonte vliegenvanger. Deze trekvogel komt vanaf half april vanaf West-Afrika naar Nederland gevlogen. Ze blijven tot begin juni, om te broeden in (vooral) nestkasten en boomholtes. Dit mooie vogeltje nestelt het liefst niet dicht bij andere vogels, dus daar moet je rekening mee houden met het ophangen van een nestkastje. Vanaf een zitpost maken ze korte vluchten achter vliegende insecten aan en vangen deze in volle vlucht. Dus.. minder last van muggen met de bonte vliegenvanger in de buurt.

Ook zijn er nieuwe plantenpakketten toegevoegd. Naast de bestaande biodiversiteitshaag en de vogelhaag, kun je nu ook kiezen voor fruitboompjes, bessenstruiken of bloeiende vaste planten. Allen speciaal geselecteerd op hun waarde voor dieren, maar natuurlijk ook mooi (en sommige lekker) voor mensen!

Veldsalie
bes
© Orbis natuur | landschap | klimaat