05 april 2024

We mogen weer aan de slag!

Gierzwaluw

Waar we een maand geleden nog bezig waren met het uitleveren van materialen, zijn we nu alweer volop aan de slag met het voorbereiden van maar liefst 3 nieuwe projecten. In samenwerking met de gemeentes Moerdijk en Oirschot en woningcorporatie Thuisvester in Rucphen, mogen we mens en dier weer gaan verblijden met gratis nestkasten en planten.

Binnen elke gemeente zijn er kerngebieden vastgesteld. Binnen het kerngebied wordt bekeken welke locaties geschikt zijn voor een gierzwaluw-, bonte vliegenvanger- of vleermuizenkast.

In gemeente Moerdijk ligt de focus op de kernen Fijnaart en Zevenbergsche Hoek, maar zolang de voorraad strekt mogen ook andere inwoners van gemeente Moerdijk zich aanmelden.

Extra leuk dit jaar is dat gemeente Oirschot terugkeert voor een tweede editie! De eerste editie, die van start ging in 2019, was gefocust op Oirschot zelf en bleek een succes. Dit keer wilt de gemeente de inwoners van de omliggende dorpen de kans geven om mee te doen aan dit project. De kerngebieden zijn Spoordonk, Oostelbeers en Middelbeers.

In gemeente Rucphen werken we dit keer intensief samen met woningbouwcorporatie Thuisvester. Dit betekent dat inwoners binnen het kerngebied met een woning van Thuisvester voorrang krijgen. Maar niet getreurd, ook als je geen bewoner bent van een woning van Thuisvester, mag je je aanmelden zolang de voorraad strekt.

In de loop van het jaar zullen wij in elke gemeente actief aan de slag gaan met het scannen van gevels. Zo kunnen wij van deze projecten ook weer een succes maken.

vogelhuisjes
© Orbis natuur | landschap | klimaat