12 februari 2021

Bloemenveldjes en insectenhotels

bloemenveld

De laatste jaren is het aantal bijen, vlinders en andere insecten drastisch gedaald – zeker in het stedelijk gebied. Deze neerwaartse tendens is waar project Natuur in de Wijk een ommekeer in wil maken. Her en der in wijken liggen namelijk onbenutte kansen voor extra natuur.

In elk dorp liggen bermen en veldjes die vaak intensief gemaaid worden. Dat wil zeggen, er wordt méér dan twee keer per jaar gemaaid, waardoor het gras een gazonachtig uiterlijk krijgt. Dit staat strak en netjes, maar is feitelijk, als je er door een biodiversiteitsbril naar kijkt, een woestijn. Dit soort plekken zijn vaak bij uitstek geschikt voor een minder intensief maaibeheer, waarbij er kansen ontstaan voor bloemen en kruiden. Essentieel voor insecten, vlinders en bijen.

Afgelopen najaar heeft de gemeente Heeze-Leende op verschillende plekken grasveldjes omgevormd naar bloemenveldjes en is er een schitterend insectenhotel geplaatst. Insecten zijn onmisbaar voor ons en voor dieren. Ze zorgen voor bestuiving van onze gewassen, zijn een bron van voedsel en zorgen voor natuurlijk evenwicht. Zonder insecten kunnen we niet leven. Het is dus belangrijk om bijen en andere harde werkers een veilig en voedselrijk thuis te bieden.

Ook in Waalwijk, Meierijstad, Bergen op Zoom en Hilvarenbeek hebben de insectenhotels van Natuur in de Wijk een mooi plekje gekregen. Waarbij de twee laatstgenoemde gemeenten dit voorjaar ook bloemenveldjes gaan inzaaien.

Zie jij in jouw gemeente al een insectenhotel staan? Scan dan de QR-code om meer te weten te komen over Natuur in de Wijk.

Scouting
© Orbis natuur | landschap | klimaat