08 februari 2021

Vergroening van wijken en pleinen

Natuur in de Wijk heeft als doel het bevorderen van de biodiversiteit binnen het stedelijk gebied. Dieren zoals de huismus, gierzwaluw, vleermuis en de wilde bij vinden namelijk steeds moeilijker een plekje in de wijken. Door de nestkasten, bijenhotels en de beplanting van Natuur in de Wijk krijgen deze diersoorten een betere overleveringskans.

Afgelopen plantseizoen zijn er flink wat meters beplanting bijgekomen in de gemeenten Bergen op Zoom, Waalwijk, Meierijstad, Heeze-Leende, Hilvarenbeek, Oirschot en Boxtel. Ongeveer 200 deelnemers ontvingen maar liefst 17.500 planten in totaal. Goed nieuws dus voor de biodiversiteit! De beplanting zorgt voor meer verschillende insecten en veilige plekjes voor vogels om te schuilen en nestelen. Deelnemers uit Bernheze en Gilze en Rijen krijgen binnenkort hun planten geleverd.

Ook scholen haken aan bij Natuur in de Wijk. In Boxtel werd het plein van Jenaplanschool Molenwijk aangekleed met onder andere haagbeuk, wilde liguster en veldesdoorn. Planten in plaats van tegels zorgen ervoor dat regenwater in de bodem kan trekken. Overstromingsgevaar na hevige buien neemt zo af. En in de zomer is er minder hittestress en zijn er meer schaduwplekjes voor mens en dier.

Kinderen van basisschool Starrebos in Hilvarenbeek hebben geholpen om hun eigen schoolplein te beplanten. Een mooie manier om de jongere generatie actief te betrekken en meer te leren over hun omgeving en de flora en fauna. Het resultaat van hun noeste arbeid zorgde voor grote tevredenheid bij zowel kinderen als leerkrachten. ‘We kunnen niet wachten op het voorjaar om alles te zien groeien’.

© Orbis natuur | landschap | klimaat